Kända skulptörer

Rodin, Michelangelo, Donatello – det här är namnen på de innovativa visionärerna bakom några av konsthistoriens största skulpturer. Skulptörer som dessa har den unika möjligheten att väcka sina motiv till liv och manipulera material för att trotsa åskådarnas förväntningar. Oavsett om man mejslar marmor eller gjuter i brons, det går inte att förneka skulpturens kraft.

Genom historien har det funnits kända skulptörer som har stått emot tidens tand. Kanske värderas de för sin förmåga att skapa högst realistiska figurer eller kanske är de uppskattade för sin vilja att tänja på gränser och trotsa förväntningarna. 

Nedan går vi igenom några av dem.

Praxiteles 

Även om det är svårt att veta mycket om de stora skulptörerna i det antika Grekland, har ett namn bestått tidens tand. Tack vare arbetet av stora författare som Plinius den äldre och Vitruvius har Praxiteles blivit ett namn som är synonymt med antik grekisk skulptur. Ingen av hans originalstatyer överlevde, men vi är bekanta med hans arbete tack vare romerska kopior av originalen. Afrodite från Knidos är hans mest välkända verk och är det första exemplet på en kvinnlig figur i full skala som porträtteras i naken. Detta arbete skulle fortsätta att påverka hur den kvinnliga formen avbildades i skulptur i århundraden framöver.

Donatello 

Den italienske skulptören Donatello var grundläggande för att driva fram konst och kultur under den italienska renässansen. Arbetade främst i Florens, men mycket av hans arbete kan fortfarande hittas i staden idag. Hans David-staty i brons är ett tecken på en betydande förändring i konsten, eftersom det var den första fristående naken sedan antiken och markerar början på renässansens skulptur. Den häpnadsväckande realismen i hans trä Penitent Magdalene visar hur långt före sin tid Donatello var.

Michelangelo 

Medan han är nära förknippad med freskkonst på grund av sitt imponerande tak i Sixtinska kapellet, är Michelangelo verkligen en skulptör i hjärtat. Han trodde att varje block av marmor innehöll ett konstverk som väntade på att släppas ut, och han behövde bara flisa bort tills det dök upp. Hans ikoniska David-staty förblir en bestående symbol för den italienska renässansen och fortsätter att inspirera generationer av konstnärer. Michelangelo var skulptör fram till sin dödsdag och var hängiven sitt hantverk, och han fortsatte att arbeta fram till veckan då han dog vid 88 års ålder.

26 Jan 2023